Recept – Skånsk senap

Ger ca 1,5 dl

Ingredienser

Påsen med blandade senapsfrö (ca 0,5 dl bruna & gula senapsfrö)

0,75 dl vatten

0,5 msk vinäger

1 msk strösocker el. honung

0,25 dl matolja

0,5 tsk salt

Tillagning (15 min)
1. Koka upp senapsfröna med vattnet.
2. Använd stålkniven till matberedaren. Häll frön och vatten i blandarskålen. Låt maskinen gå 3-5 minuter tills senapen fått krämig konsistens av de gula fröna. De bruna finns kvar som små korn.
3. Tillsätt mot slutet vinäger, socker eller honung, salt och olja.

Tips: Färskt tillagad skånsk senap är starkare än senap som fått stå några dagar.
Traditionellt: Krossa senapsfrön med en tung kula i mortel och späd efter en stund droppvis med vattnet, tills det blivit en krämig smet.